CHIKARA 25 WG

200 gramm Chikara + 60liter víz + Herbiflex-4 gyomirtógép = 3-4 hektár sorok alatt 50+50cm szélességben gyommentes szőlő és gyümölcs ültetvényfelület (2,5-3,5m sortáv esetén).

 

 

 

Nem megszokott dolog tőlünk gyomirtógép forgalmazó cégektől, hogy vegyszerek széles spektrumából kiragadunk egyet, és kifejezetten ajánljuk azt egy bizonyos gyomirtó eszközhöz. Most azonban egy olyan hihetetlen hatékony egymásratalálásról számolhatunk be, ami valóban kuriózum a szőlőtermesztésben, gyümölcstermesztésben, sőt mondhatnánk minden fás szárú növénykultúra (erdészet) gyomirtásában.

Ez a sikerre ítélt párosítás a Herbiflex-4 gyomirtógép, és a Chikara 25 WG találkozása.

Mi a titka ennek a ?házasságnak?? A Herbiflex-4 CDA-technológiás gyomirtógép rendkívüli cseppképzése, takarékossága, valamint a Chikara 25 WG széles hatásspektruma és hosszú hatástartama.

A Herbiflex-4 gyomirtógép mechanikus cseppképzése során teljesen homogén, 230-250 mikron méretű cseppek kerülnek kijuttatásra, célzottan a sorok alá, a kívánt szélességű sávra. A gép mindenféle gyomirtószer kijuttatására alkalmas, ami vízben tökéletesen oldódik, akár glifozát hatóanyagú, akár szelektív egy- vagy kétszikűirtó, akár talajherbicidről van szó.

A Chikara 25WG 25% flazaszulfuron hatóanyagtartalmú, széles hatásspektrumú gyomirtószer, magrólkelő egy- és kétszikű gyomok ellen. Hosszú hatástartamát stabilitásának, és a rendkívül erős, talajkolloidokhoz kapcsolódásának köszönheti. Nem csak a csírázó gyommagvak kelését gátolja meg, de a kijuttatáskor már a területen levő fiatal gyomnövényeket is elpusztítja gyökéren keresztüli felszívódással. A Chikara 25WG kijuttatása után 7-10 napon belül néhány mm-es csapadék szükséges a talajba mosódáshoz. A kolloidokhoz való kötődés után a hatóanyag rendkívül stabil, le nem mosódik, ezért is ajánlható minden fásszárú kultúrába (természetesen az eng. okirat iránymutatásának megfelelően). Fekete csucsor gyomfertőzés esetén vegyszerkombinációban javasolt. Leggyakrabban Clinic-kel (glifozát hatóanyag) kombinálják. Hatástartama 3-4 hónap. A kultúrnövényre veszélyt a kijuttatás után bekövetkező 50-60mm felhőszakadás jelenthet a gyors lemosódás miatt. További információ: http://www.kwizda.hu/chikara_25_wg

Gyakorlati tapasztalat szőlőben, almában:

Eszköz: Herbiflex-4 gyomirtógép. Vegyszer: Chikara 25WG, illetve Clinic 480SL.

Kijutatás időpontja április 10-május 10 között. Terület: mérsékelten gyomos, 5-50%-ban gyomborított talajfelület, 5-15cm gyommagasság, folyamatos gyomkelés.

A 200gramm Chikara 25WG-t 60liter vízben keveréssel tökéletesen feloldjuk. Célszerű a vegyszer 1-2liter vízben feloldani, majd utána elkeverni a nagyobb mennyiségű vízben. Ha kevesebb permetlére van szükségünk, természetesen arányosan kisebb mennyiségeket használunk fel (pl. 100gr +30liter víz). A hatás fokozása, illetve a már fejlett gyomnövényzet gyorsabb elpusztítása érdekében Clinic 480SL hozzákeverése javasolt, aminek mértékét a terület gyomborítottsága és a haladási sebesség határozza meg. A javasolt mennyiség 4-6-(12) liter /60 liter vegyszerkeverék.

Fúvókahasználat: Chikara 25WG-t Clinic 480SL vegyszer hozzáadása nélkül, illetve annak 4-6liter/60 liter koncentrációja mellett a barna színű fúvóka használata indokolt. Amennyiben a vegyszerkeverék viszkozitása nagyobb lesz (10-12 liter glifozát hozzáadása után), ezáltal a kívánt talajfelszínborítottságot nem érjük el, úgy a kék fúvókát használjuk. Ha a kék fúvókánál túlfolyást, fröcskölést tapasztalunk, úgy a barna fúvókára kell áttérnünk.

Vegyszerkeverék betöltése: A Herbiflex-4 gyomirtógép általában 5 literes háti tartállyal kerül forgalomba. Így a 60 liter vegyszerkeverék 12 tartály megtöltésére elegendő. Betöltéskor célszerű finomszűrőt (harisnya, izolátorháló, stb) használni, mivel a Chikara 25WG vivőanyaga eltömítheti a fúvókát használat során. A hatóanyag tökéletesen oldódik, tehát nem kell félni, hogy a szűrés során a hatóanyagtartalom csökken. Mivel a területek nem egyforma gyomborítottságúak, a Clinic 480SL-t általában külön adagoljuk a háti tartályba. Pl. erősen gyomfertőzőtt területen a tartályba töltött 4-4,2liter chikarás keverékhez 0,8-1 liter glifozátot töltünk. Gyenge-közepes gyomfertőzés esetén elegendő 0,3-0,5liter glifozátot tölteni egy háti tartályba.

Vegyszerkijuttatás: A választott haladási sebesség vegyszer, fuvóka, és területfüggő. Feltételezzünk sík területet, ahol 2,5km/h sebességgel haladhatunk (kb. 60cm-es lépés/mp). Kék fúvóka használatánál ez a tempó alkalmazható. Ilyenkor kb. 1800fm-t tudunk leirtani egy tartálynyi vegyszerkeverékkel, tehát 1 hektár ültetvényfelület kb. 3,8 tartállyal gyomirtható le a sorok alatt, vagyis a 60 liter keverék kicsit több, mint 3 hektár ültetvény sorcsíkjának leirtására elegendő.

Gyakorlati tapasztalatunk azonban kicsit több ennél. A 60 liter keverékbe 5 liter Cliniket öntve, a barna fúvókát választva, kb. 2km/h sebességgel haladva azt tapasztaltuk, hogy egy 5 literes háti tartállyal majdnem az ültetvény feléig értünk, vagyis 1 hektárra összesen 2,4 tartály, azaz 12liter vegyszerkeveréket juttattunk ki. Ez azt jelenti, hogy a 60 liter keverékkel 5ha ültetvényfelület sorkezelését végeztük el. És működött, a terület egész nyáron tiszta maradt! Igaz, a gyomirtás után megjött a kívánt csapadék. Valószínűleg ez a Chikara 25WG teljesítőképességének határa. Ráadásul az időjárási tényezők is szerencsés módon alakultak, volt csapadék a kezelés után, majd száraz volt a tavasz és nyár további része.

Javaslatunk átlagos gyomviszonyokra: Herbiflex-4 barna fuvóka, 200gramm Chikara 25WG+4-6 liter Clinic 480SL+55 liter víz, 2-2,5 km/h haladási sebesség. Így 3-4 hektár ültetvényfelület írtható le a sorok alatt 50+50 cm szélességben, ami körülbelül 1 nap alatt (10óra) teljesíthető.