Őstermelő 2010, 1.cikk

Micron gyomirtógépek – Felhasználási tapasztalatok

Nehéz időket élünk. Egy gazdálkodó élete sosem mondható könnyűnek, mégis a munka jelenthet örömet, ha a mindennapos mókuskerék taposás jóérzéssel, és haszonnal végződik. Természetesen jólesik a munka ha biztosak lehetünk a jól megérdemelt sikereinkben.

Mostanság nem könnyű biztosra menni. Az időjárás viszontagságai mellett a későn kifizetett támogatások, az egyre emelkedő költségek, a bizonytalan értékesítési körülmények, és az alacsony – sokszor éppen csak a termelési költségek fölötti – eladási árak nehezítik a termelők életét. Mit tesz a termelő? Próbál minél inkább ésszerűsíteni, költséghatékonyabban dolgozni, illetve sok esetben amin lehet, spórolni.

Gyomirtógépek

A Micron kézi elektromos gyomirtógépei költséghatékony, gyors, pontos munkavégzést tesznek lehetővé. A gépekkel minden folyékony és vízben tökéletesen oldódó vegyszer kijuttatható, rendszerint 20%-os, esetenként hígabb oldatban. Az 5 literes háti tartállyal, amiben 4 liter víz és 1 liter vegyszer keveréke van, 3500-7500 folyóméter megtétele lehetséges, miközben a vegyszert célzottan a sorok alá/mellé juttatjuk ki. Így egy többéves ültetvényben napi 3-4 hektár gyomirtása kivitelezhető, minimális vegyszer és víz felhasználásával.

A Herbiflex-4 gép célzottan a talajfelszínre szórja a vegyszert. Ezzel a géppel lehetőség van a kiültetés után azonnali állomány-gyomirtásra erdészetben, faiskolában, gyümölcs- és szőlőültetvényekben, de akár lágyszárú zöldségkultúrák állománykezelésére is. A gép beállítási lehetőségei olyanok, hogy a vegyszert a kultúrnövények soraitól kifele szórja. Alapfelszereltségben 18-50cm szélességet szór, védőburkolattal ellátható, de nagyobb nyílásszögű szóróadapterrel (opconálisan rendelhető) 100cm-ig növelhetjük a szórásszélességet.

A Herbi-4 típusú gép kevésbé célzottan juttatja ki a vegyszert, mivel körkörösen szóró feje egy domború röppályán teríti a cseppeket 60cm sugarú körben. Ezzel a géppel így 120cm széles sáv kezelhető, de a vegyszer nem határolható el a kultúrnövénytől biztonságosan. Szelektív szerek esetében biztonsággal használhatjuk sorkezelésre, illetve totális szerekkel olyan magastörzsű, idősebb kultúrákban, melyeknél a törzsre kerülő vegyszer már nem okoz kárt. Mindkét gép egységesen 220-240 mikron cseppmérettel dolgozik, köszönhetően az egyedi cseppképzésű CDA-szórófejeknek.

Vegyszerek

A Micron gyomirtógépei minden olyan vegyszer kijuttatására alkalmasak, melyek vízben tökéletesen oldódnak. Természetesen a leghatékonyabb és leglátványosabb munkát a glifozát hatóanyagú vegyszerekkel végezhetjük. A 20%-os vegyszeroldathoz ezeknél a vegyszereknél 30ml/perc áteresztőképességű fuvókákat használjuk, így az 5 liter vegyszerkeveréket mintegy 2óra 45perc alatt juttathatjuk ki. A kezelt terület nagysága a haladási sebességtől függ, ami 1-3 (esetleg 4) km óránként, domborzati- és gyomviszonyoktól, valamint növénykultúrától függően. Felhasználóink kiváló eredményekről számoltak be szelektív szerek kijuttatásával kapcsolatban (Pantera, Perenal, Fusilade, vagy akár Jambol, Banvel, vagy más 2,4D illetve MCPA hatóanyagokkal). Kontakt hatású perzselőszerek (Finale, Zopp, stb) is kifogástalanul kijuttathatók. Habzásuk esetén a vegyszerkeverékhez literenként 6ml habzásgátló (Antifoam) hozzáadása szükséges . Növénykísérleti parcellákon, illetve vállalkozó kedvű termelőknél számtalan vegyszer került kipróbálásra a talajherbicidek köréből is. Zöldégtermesztőknél a Devrinol a káposztaféléknél, Sencor a paradicsomban, burgonyában, Stomp a hagymában, Command a paprikában, Afalon a sárgarépában, Patorán a babkultúrában kifogástalan hatást mutatott, természetesen az időjárási (és öntözési) feltételek megfelelő teljesülésével párhuzamosan. Sok szántóföldi kultúra kísérleti parcelláján nagyüzemi szerekkel (Lontrel, Dual, Starane, Goal, stb) végzett gyomirtással oldották meg sikeresen a gyommentesítést. A szőlészek körében sok helyen alkalmazott Folar kijuttatása gyommentes talajfelszint, és csaknem 50%-os vegyszermegtakarítást jelentett. Az erdészetek, mint nagyüzemi felhasználók sokszor szélsőséges körülmények között rendkívül jó eredménnyel használják a gépeket. Vegyszerfelhasználási praktikáikat honlapunkon is bemutatjuk az érdeklődőknek. Honlapunk címe: www.microngyomirto.com.

Felhasználási területek

A gépek forgalmazásának kezdetén az elsődleges felhasználók a szőlő- és gyümölcstermesztők voltak. Közülük sokan nemcsak a termőültetvényekben, hanem a faiskoláikban, szaporítóanyag telepeiken is alkalmazták az eszközöket. Ezután kerültek át a gépek a dísznövény ágazatba, ahonnét eljutottak a zalai fenyőtermelők körébe. Szintén a dísznövényekkel foglalkozó, de parképítést és parkfenntartást is végző vállalkozók növelték a felhasználási lehetőségek körét. Rajtuk keresztül kerültek az eszközök közterület fenntartókhoz, önkormányzatokhoz, temetőgondokságokhoz, és egyéb hasonló területen munkálkodó szolgáltatókhoz. A gépek közterületi felhasználását segítette, hogy a kijuttatott vegyszerek rendkivül gyorsan felszáradnak, maximum 20 perces száradási idővel bírnak. Nagy gyepfelületek, sportpályák, pázsitok kétszikűmentesítésének is közkedvelt eszközei lettek a Micron eszközei. Újabban Nemzeti Parkok is próbáloznak, főképp vizes élőhelyek környékén élő káros, nem kívánatos növények írtásával speciális kenő (Microwipe) eszközeink alkalmazásával. Napjainkban a legnagyobb felhaszánlók az erdészetek és az erdészeti termelők, csemetetermelők, magángazdák lettek, akik nagy ültetvényfelületeiket a magvetéstől kezdve a csemetekoron át sokszor lombzáródásig védik a gyomosodástól a Herbi-gépcsalád eszközeivel.

A Micron gyomirtógépeinek, és gyomirtóeszközeinek felhasználási köre egyre terjed. Köszönhető ez a hatékony munkavégzési lehetőségnek, a felhasználható vegyszerek széles körének, és rendkívül kedvező áraknak.

A gépekről további információkat és bemutató videófilmeket honlapunkon találhatnak, ennek címe: www.microngyomirto.com .

Erdészeti témában gyakorlati kérdésekben nyírségi képviselőnk Nagy József, Nyíregyháza (0620/560-2380) tud bővebb felvilágosítást adni. Értékesítési területe Észak és Kelet-Magyarország.

Dunántúlon és Közép-Magyarországon balatonfűzfői elérhetőséggel Erdélyi György (0630/206-5547) várja az érdeklődők megkeresését.