Őstermelő 2008, 1.cikk

Sikeres gyomirtási tapasztalatok 3 év alatt a Micron kézi gyomirtógépeivel

Az angliai Micron vegyszerezőgép gyártó vállalat a vegyszer- és víztakarékosság jegyében, a környezetvédelmi szempontoknak megfelelően fejlesztette ki CDA-vegyszerezőit. A szabályozott cseppméretű kijuttatás (CDA) egységes cseppméretet eredményez, a kezelt felületre célzottan, elsodródás nélkül juttatható ki a vegyszer. A CDA-technológiájú szórófejeket gyomirtó, valamint gomba és rovarölő szert kijuttató permetezőgépekre is kifejlesztették. A kézi kisgépektől az erőgépes változatokig, a szántóföldi kerettől a légi vegyszerezőkig mindenhol használhatók a CDA-szórófejek.

Gyakorlati tapasztalatok

A gyomirtás terén az elmúlt években a kézi változatok mutatkoztak be Magyarországon, meglehetősen jó eredménnyel. A gépek egyszerűsége és könnyű kezelhetősége nagy területteljesítménnyel párosult. Három méteres sortávolság mellett (Ribiszke, szőlő, stb.) naponta akár 3-4 hektárnyi ültetvényterület is legyomirtható. A vegyszerhasználat nem korlátozódik csupán a glifozát hatóanyagú gyomirtószerekre, bár tény, hogy ezzel a hatóanyaggal lehet a legnagyobb területteljesítményt elérni egységnyi idő alatt.

A nagyüzemi felhasználóink által közölt adatok alapján a glifozát hatóanyagú Clinic, Roundup, Medallon, Glialka, Fozát, Kapazin vegyszereket juttatták ki hatékonyan (kevesebbet gyorsabban). Más hatásmechanizmusú vegyszerek közül a Finale, Zopp, Pantera, Perenal, Fusilade, Jambol, Banvel, U46 Fluid, Dezormon, Devrinol, Stomp, Folar került hatékony kijuttatásra. Kisparcellás kísérletekben kiderült, hogy minden folyékony halmazállapotú vegyszer kijuttatható a gépekkel, valamint a tökéletesen oldódó szuszpenzió koncentrátumok nagy része is. Van termelő, aki a por alakú Sencor és Afalon kijuttatását is elvégezte a géppel. Utóbbi tapasztalataink azonban csak kisparcellás körülmények közül származnak, s nem kívánjuk egy egyszerű szorzási művelettel nagyüzemi méretekre értve publikálni. Továbbra is úgy publikáljuk, hogy a gépeket por halmazállapotú vegyszerekkel óvatosan használjuk, mert a tökéletlenül oldódó vegyszerkeverék eltömítheti a fúvókát és a forgó rotor vegyszerfelvezető rovátkolását is.

Tapasztalatként elmondhatjuk, hogy az átlagosan 20%-os vegyszeroldattal 3km/óra sebességet tervezhetünk be. Ha ezt domborzati okokból, ültetvényszerkezeti okokból, vagy a gyomosodás mértékének oka miatt nem tudjuk tartani, akkor kisebb vegyszertöménység is tervezhető. 2,4D és MCPA hatóanyagoknál (pl. gyepfelületek gyomirtása) 2-3 (max. 5) dl vegyszer elegendő az 5 literes tartályba.

Felhasználói tapasztalat az is, hogy glifozát hatóanyagú vegyszereknél a 30ml/perc átfolyású fúvókával legjobb esetben 7000fm távolságot tettek meg 1 tartály (1 liter Clinic+4liter víz) kipermetezésével. Ez 3 m sortávolságú ültetvény esetében kicsit több, mint egy hektár ültetvény sor alatti (két oldalról megjárva) gyomirtását jelenti 2 óra 45 perc alatt. A közepes 45ml/perc dózisú fúvókával maximum 5300fm-t lehet lejárni 1 tartállyal 1óra 50 perc alatt. A legnagyobb teljesítményű 72ml/perc fúvókával (általában talajherbicidek kijuttatásához javasoljuk) 1 tartállyal 1800-2000fm gyomirtását tervezhetjük, mert itt már a javasolt sebesség is csökken 2-2,5km/órára. A fenti két esetben a 3km/óra sebesség tartása lehetséges.

A felhalmozott tapasztalatok alapján úgy látjuk, hogy 1db Herbiflex-4 gépet kb. maximálisan 10 hektár ültetvény méretig tervezhetünk. Ez az a méret, amit biztosan le lehet irtani egy géppel anélkül, hogy a gyom túlhaladjon a 20-22cm-es növénymagasságon. Vásárlóink a 0,3 hektárostól a 40 hektáros gyümölcsös/szőlős ültetvényterületek tulajdonosai között vannak. Az előbbiek többnyire a kijuttatás könnyebbsége és biztonsága és pontossága miatt használják a gépeket, az utóbbiak ezeken túl a jelentős megtakarításokat értek el idő és vegyszerfelhasználás tekintetében. Egyre bővül az erdészeti felhasználók köre is.

A készülékek ismertetése

Herbiflex-4 kézi gyomirtógép speciális szórófejének köszönhetően a vegyszer célzott kijuttatását teszi lehetővé. 10-55cm széles sávot kezelhetünk vele, de az opcionálisan rendelhető kiegészítővel 75-90cm szélességűre növelhetjük a sávszélességet. A gépet 4db góliát méretű elem vagy akkumulátor hajtja meg. Az 5 literes háti tartályba átlagosan 20%-os vegyszerkeveréket töltünk. A géphez tartozó fúvóka sorral 30-72ml/perc vegyszerkijuttatást állíthatunk be, függően a kultúrától, gyomosodás mértékétől, fajtájától, terepviszonyoktól, kijuttatott vegyszer hatásmechanizmusától. A tölcsér alakú szórófej egységesen 200-230 mikron cseppméretet képez. Tapasztalatok szerint a glifozát hatóanyagú vegyszereken túl számos szelektív egy- és kétszikűirtószer, perzselő szerek, sőt talajherbicidek is kijuttathatók. A Herbiflex-4 kifejezetten jól használható intenzív gyümölcsültetvényekben, szőlőültetvényekben, gyümölcs-, szőlő-, és dísznövény faiskolákban, parkgondozásnál, kerítésvonalak ápolásánál, lakókörnyezet karbantartásnál.

A Herbi-4 kézi gyomirtógép felépítése és működése hasonló a Herbiflex-4 géphez, azzal a különbséggel, hogy a szórófej körkörösen, 60cm sugarú körben szórja a vegyszert, tehát egy irányban haladva mintegy 120cm széles sáv kezelése válik lehetővé. A cseppméret kicsit nagyobb, 230-250 mikron között van. A géphez kínált fúvókasor a szélesebb munkafelülettel arányosan nagyobb teljesítményű. A gépet főleg a nagyobb lombkoronájú hagyományos művelésű alma, szilva, meggy, cseresznye és barack, bodzaültetvényekben, illetve egybefüggő gyomos területek kezelésére, gyepfelületek kétszikű-mentesítésére használják.

A Microwipe használatakor a gyomirtószert felkenjük a növényre. A nyélbe töltött vegyszeroldat gravitációsan, kis szabályozhatóság mellett jut a 22cm széles nylon alapú sodronyra, amivel a növényre kenjük azt. Leggyakrabban glifozát hatóanyagú vegyszerekkel használják. Egyedileg előtörő gyomok irtására, házak- kerítések közvetlen környezetének tisztántartására, bokrok alatti gyomtalanításra, virágágyásokban előtörő gyomok biztonságos kiirtására használható eszköz. Megfelelő vegyszerekkel gyepek gyommentesítésére is használható.

A Weedstick egy pontszerű gyomirtásra használható egyszerű eszköz. Elsősorban gyepek kétszikű gyomnövényeinek irtására használják, de kiváló virágágyások szelektív tisztogatására, utak, feljárók, burkolt terek hézagaiból előtörő gyomok, gyomcsoportok elpusztítására. A nyélbe töltött vegyszeroldat a sétapálcához hasonló eszköz függőleges, talaj felé irányuló megnyomásával jut a kezelendő gyomfelületre. A vegyszer a benyomható gomb mellett folyik ki, tehát elsodródás veszély nincs. Rövid, gyors nyomásokkal közel 100 pontszerű kezelést hajthatunk végre egy töltéssel.

Információ

A MICRON cég hivatalos magyarországi képviseletét a Konyha-Kert 2005 Bt. látja el. További információkkal honlapunkon, a www.microngyomirto.com oldalon, az info@microngyomirto.com email címen, vagy a 30/206-5547-es telefonszámon szolgálunk a érdeklődők részére. Borsod, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyékben cégünk nyírségi képviselője a 06 20/560-2380 telefonszámon áll rendelkezésre. Bács-Kiskun megyében és térségében a 06 20/455-7345 telefonon várja képviselőnk az érdeklődők jelentkezését.