Őstermelő 2007, 1. cikk

MICRON akkumulátoros kézi ültetvény gyomirtógépek

Növekvő népszerűség, bővülő felhasználási kör

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek Magyarországon az angliai Micron CDA-vegyszerezőgép gyártó cég termékei. Kedvező áruknak, egyszerűségüknek, rendkívüli hatékonyságuknak köszönhetően mind szélesebb felhasználói kör nyilatkozik megelégedéssel a gépek használatával kapcsolatban.

A 2007. esztendő kedvezőtlen hatásai

Az idei évben már a kezdet is rossz előjeleket sugallt a szektorban munkálkodók számára. A tavaszi erős fagyok a gyümölcs- és szőlőtermesztésből élők jelentős hányadának ez évi eredményességét döntötték romba. Aztán a megmaradt terméseket sanyargatta a nyári csapadékmentes, rendkívüli meleg időszak, alkalmankénti jégesővel kísérve. És akinek szerencséje volt, és olyan helyen lakott, vagy olyan fajtával dolgozott amiből maradt valami a fán annak az utóbbi évek átlagánál ugyan magasabb, de az idén várható mértéknél mégis alacsonyabb felvásárlási árak szegték a kedvét. Gyomosodási szempontból az idei év kevesebb gyomtőszámot, és lassúbb növekedést hozott, ami a gyomirtási műveleteket némileg könnyítette.

A Micron kézi gyomirtó eszközök bővülő felhasználása

A készülékek egyszerűsége, könnyű kezelhetősége, kedvező ára egyre szélesebb felhasználói kör érdeklődését keltette fel. Míg az első évben főleg gyümölcs, szőlőtermesztők, valamint faiskolások kezébe kerültek a gépek, az idei esztendő igazi áttörést hozott más területeken. Az év során több dísznövénytermesztő és erdészeti csemetekertes, illetve szolgáltató is megrendelte a gépeket, majd több parképítő-parkfenntartó, városgazdálkodási fenntartást végző, vagy lakóparki gondnokságot végző szakember választotta megoldásként a Micron család valamelyik gépét. Az akkus gépek előnye, hogy az 5 literes háti tartályban bekevert vegyszerkeverékkel 1,5-2,5 órán keresztül könnyedén, hatékonyan juttathatják ki a vegyszert. A Herbiflex-4 burkolat nélkül is biztonságos permetezést eredményez, így az optimálisnál magasabb gyom, vagy a száraz gyommaradványok nem nehezítik meg a szórófej sávban tartását, irányítását. A burkolatot a gyakorlatban fiatal, esetleg lágyszárú növények mellett, és kiemelkedően magas értékű kultúrákban használják rendszeresen. A Herbi-4 rendkívül nagy szolgálatot tett egybefüggő gyepterületek kétszikű mentesítésében, illetve néhány elhagyatott községhatár gyommentesítésében. A pontkezelésre alkalmas Weedstickkel közterületek (pl. térburkolatok, virágágyások, stb.) szinte észrevétlenül, elegánsan gyommentesíthetők. A Microwipe gyomtörlő főleg a hétköznapi háztartások kertfenntartási munkáit könnyíti meg. Kerítés- és bokoraljak, koronacsurgók, sziklakertek, térburkolatok egyszerűen, sepregető mozdulattal gyommentesíthetők az eszközzel, különösebb szakmai előképzettség igénye nélkül.

Kedvelt konstrukciók

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a termelők, felhasználók nagyon gyorsan megkedvelték az akkumulátoros CDA-techonlógiás gépeket. Szinte azonos arányban kérték a védőburkolatos, 50cm szélességben szóró típusokat, mint a 75, vagy 120cm szélességben szóró, de burkolat nélküli eszközöket.

Herbiflex-4: A gép egyik verziója 10-50cm szélességben szór, a fej védőburkolattal ellátható. A másik típus 75 cm szélesen dolgozik, de nagy nyílásszögű burkolat nincs hozzá. Mivel ezeket a gyomirtógépeket függőleges tengelyű rotorral szerelik, ezért az egységes méretű vegyszercseppeket a talajfelszínnel párhuzamosan, erőteljesen repítik ki a szórófejből, annak nyitott része irányában előre. A felszerelhető burkolat tökéletesen véd az oldalirányú és felfelé történő vegyszerelsodródás ellen. A kultúrnövény közelébe érve odafigyelést igényel, hogy a gépet vagy oldalirányba, azaz a „sorral futva” tartsuk a növény mellett, illetve ha szemben állunk a kultúrnövénnyel, akkor a szórófejet billentsük kicsit előre, hogy a vegyszer a legrövidebb úton kerüljön a gyom- illetve a talajfelszínre. A fej oldalirányban is forgatható, tehát beállítható úgy is, hogy a sortól kifelé dolgozzon. Ez a probléma akkor merül fel, ha a felhasznált vegyszer károsíthatja a kultúrnövényt is. Elsősorban a glifozát hatóanyagú vegyszerek kijuttatása a leghatékonyabb a géppel, ami biztonságosan kivitelezhető, hiszen a szórófej sortól való elfordításával elkerülhetjük a fiatal kultúrnövény károsodását. 4 évnél idősebb ültetvényben pedig teljesen kockázatmentesen juttathatók ki a vegyszerek, mivel a könnyedén mozgatható 1,5kg-os kézi készülék megfelelő tartásával minimálisra csökkenthető a törzsre jutott vegyszercseppek száma. Ügyelni kell azonban a leívelődő gallyak, éves hajtások kikerülésére, illetve előzőleg történő eltávolítására. Burkolat nélküli gyomirtás esetében az 50cm-es fejjel akár 60-65cm-t, a 75cm-es fejjel pedig több, mint 90cm-es sáv is leirtható egyenletes vegyszerterítés mellett.

Herbi-4: Ez a típus 60cm sugarú körben terít, tehát 120cm széles sávban ad közel egyenletes borítást. Az idősebb, és főleg a nagyobb térállású gyümölcsültetvények, bodzaültetvények, szőlőterületek, erdészeti kultúrák kedvelt gépe lett. A géppel könnyedén gyomirthatóvá válik a kiterjedtebb koronájú ültetvények facsíkja is. Előszeretettel használják ezt a típust sorközök, illetve egybefüggő nagyobb területek gyommentesítésére is, valamint kerítésvonalak gyomirtására is. Ez a gép kiváló eszköze lehet a parlagfű mentesítésnek is, hiszen kicsi vegyszer és vízfelhasználása rendkívül mobillá teszi, egész napos használata sem kimerítő. Gyümölcs-, szőlő- és dísznövényültetvényekben a Herbi-4 akkor használható biztonságosan, ha a leívelődő hajtások a talajfelszín fölött 60cm-nél lejjebb nem lógnak le, és a sortávolság nagyobb, mint 2m.

Mindkét géptípus 5 literes háti tartállyal kerül forgalomba. A cseppképző rotor meghajtását egy 6 voltos motor végzi, amit négy góliát elem, vagy akkumulátor lát el árammal.

Felhasználható vegyszerek széles tárháza

A Micron gépcsalád eszközeivel a leghatékonyabban a glifozát hatóanyagú vegyszerekkel dolgozhatunk (Clinic, Medallon, Roundup, Fozát, Kapazin, Glialka, stb.). Velük érhetjük el a legnagyobb felületteljesítményt, és takarékosságot. Az alábbiakban megemlítenénk még néhány vegyszertípust, ami hatékonyan juttatható ki ezekkel a gépekkel. Nagyon eredményes volt a Finale és Zopp szerek kijuttatása. A nagyobb borítottsági igény miatt a közepes lyukméretű fuvókát kellett használni, és menetsebességet 1,5-2km/h tempóra kellett csökkenteni. A hatás tökéletes volt. Még lassabb tempóra, illetve a nagyméretű fuvóka használatára volt szükség a Stomp és a Devrinol kijuttatásakor, a megfelelő csírázásgátló hatáshoz szükséges fedettség eléréséhez. 2,4D és MCPA hatóanyagú vegyszerek Magyarországon többnyire csak szántóföldi növények termesztése során használhatók, alkalmazásuk szigorú feltételekhez kötött. Alig, hogy átlépjük a nyugati határszélt, az első gazdaboltban találkozhatunk a Jambol+Banvel házikerti kiszerelésével, elsősorban gyepgyomirtási célzattal. A vegyszer tökéletesen kijuttatható Micron gyomirtógépekkel a gyepápolás során, és egyéb növénykultúrákban. Hasonlóan pozitív visszajelzéseket kaptunk az U-46M Fluid és a Dezormon használatával kapcsolatban. A szőlészek körében leginkább kedvelt Folar szintén a legnagyobb fuvókaméret mellett tudta a megfelelő borítás elérésével kifejteni a csirázásgátló hatást is. A szelektív egyszikűirtók közül a Fusilalde, Pantera és Perenal került hatékonyan kijuttatásra, közepes fuvókamérettel és lassabb tempóval.

Szánjunk időt a kísérletekre

Nagyon fontos, hogy a gépek értékesítésekor az angliai gyártó, illetve a vegyszergyártó cégek előírásai szerint ismertetjük a gépek használatát. Ez azonban egy adott szituációra vonatkozik. A vegyszermennyiséget alapvetően határozza meg a gyomborítottság mértéke, a gyomnövény faja, a gyom vagy a kultúrnövény fejlettsége és az időjárási viszonyok. Természetesen sok mást is lehetne még ide felsorolni, de csak a fentiek okozhatnak a haladási sebességben dupla, vagy éppen fele mértéket, vagy akár 5-6-szoros vegyszerdózis különbséget.

Például alapjában véve a Herbiflex-4 gép esetében 1 liter glifozát hatóanyaghoz 4 liter víz hozzáadását javasoljuk. Ez a koncentráció általában nagyon extrém körülmények között is elég. Ugyanakkor kísérleteinkben bebizonyosodott, hogy az 1dl vegyszer+4,9liter víz is hatékony lehet, ha időben „kapjuk el” a gyomot, és kicsit lassabban haladunk (2 km/h).

Tehát érdemes foglalkozni a kérdéssel. Az ültetvény egy átlagos gyomborítottságú részén 10méterenként verjünk le egy karót, és próbáljunk ki legalább 4-5 menetsebességet azonos dózis mellett. Ez a legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető kísérlet, ami már megdöbbentő eredményeket hozhat. Kísérletező kedvűek a fúvókák változtatásával vagy különböző koncentrációjú vegyszeroldattal is próbálkozhatnak. Érdemes.

Információ

A MICRON cég hivatalos magyarországi képviseletét a Konyha-Kert 2005 Bt. látja el. További információkat a gépekről a 06 30/206-5547-es telefonszámon kérhet, illetve a www.microngyomirto.com oldalon találhat. Borsod, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyékben cégünk nyírségi képviselője 06 20/560-2380-as számon áll rendelkezésre, Abasár környékén a helyi gazdaboltban, illetve a 30/415-7573-as telefonszámon érdeklődhetnek.