Őstermelő 2006, 3. cikk

MICRON. Gyomirtás gyümölcsben, szőlőben. Mi is igazán a drága?

Jobban élünk, mint az angolok?!

1995-ben egy angliai almáskert gyomirtását kellett megtervezni. A rendelkezésre álló vegyszerkönyv alapján, valamint a gyümölcsös átfutása után 3 tervet adtam a tulajdonos kezébe, ami mély büszkeséggel töltött el. Válogathat kedvére –gondoltam, s vártam a vállveregetést. Helyette azonban napi bérem felezése lett a jutalom, egészen addig, amíg egy tisztességes tervvel elő nem állok. Elképzeléseim ugyanis PAZARLÓAK voltak. Olyan tervet kellett kidolgoznom, ami egy részletes gyomfelvételezésen alapult. A gyümölcsös térképére rajzoltam a kiterjedt gyomfoltokat, kiemelve az évelő fertőzéseket, feltüntetve az veszélyesebb maghozó fajokat. Majd besatíroztam a szórványos gyomfoltokat, és a ritkán borított területeket. A terv arról szólt, hogy mely sorokba kell a traktornak befordulni folyamatos gyomirtógép üzemmel, hol kell szakaszos üzemmel dolgozni, és mely sorok, területek azok, ahol csak emberi (vegyszeres vagy mechanikus) beavatkozás szükséges. És még ez sem volt elég! A szélsőséges esetekre négy krízis tervet is kellett készíteni, hogy ne akkor kapkodjunk amikor baj van, hanem csak előhúzzuk a papírt, és maximum apró módosításokkal végrehajtjuk az ott leírtakat. Így készült egy terv túlzott évelő gyom felszaporodásra, a magról kelők nagy arányú fellépésére, valamint aszályos és csapadékos viszonyokra. Így már elfogadható volt a terv, egy dologgal kiegészítve: felelősségvállalással.

Mi a mondanivalója ennek a történetnek? Az, hogy az angol gazda 10 évvel ezelőtt is legalább a négyszeresét kereste magyar kollégája mai jövedelmének, mégis próbálta ott fogni a pénzt ahol tudta sőt, még talán a környezetére is odafigyelt. Van-e olyan magyar gyümölcsöskert, ahol manapság ilyen alapossággal végzik a gyomirtást? Biztosan van, de nem sok. Nálunk még 3000 folyóméter gyümölcsössel rendelkező gazda is küldi a traktorost, hogy azzal a vegyszerrel, amiről az előadáson hallottak, fújjon oda egy jó adaggal. És ketyeg a traktoros bére, járulékai, kopik a traktor, fogy az üzemanyag, kell több száz liter víz, no meg biztos kell alkatrész is mert eltörik szórófej, vagy elfolyik a hidraulika olaj. Ellenkező esetben pedig a háti dugattyús vagy motoros permetezővel próbálják a gyomirtószer cseppeket több-kevesebb sikerrel célba juttatni.

Pedig létezik hatékonyabb megoldás is: A szabályozott cseppméretű kézi gyomirtógépek használata. Talán egy kicsit visszafejlődés, hiszen a kézi munka és eleve a vegyszerhasználat nem éppen a jövő technológiája. De a mi sokszor bizonytalan értékesítési lehetőségeinkhez, alacsony árainkhoz mérten mindenképp egy nagyon hatékony túlélési stratégiát jelent. Most sokan erre kell, hogy berendezkedjenek.

Ne hagyjuk magára a letermett gyümölcsöst!

Az országot járva nagyon heterogén képet kapunk gyümölcsöseink/szőlőterületeink állapotáról. Sajnos nagyobb részt gyomfertőzöttek az ültetvények, legfőképp azok, melyek már letermettek. Persze a felvásárlási árak nem feltétlen arra ösztönzik a termelőket, hogy patent legyen a talajfelszín, gyomtól és cserepesedéstől mentes. Örül, ha tudja rendezni az adósságait. Mégis érdemes megfontolni, hogy a gyomok jelenlétének vízfogyasztó, kártevő és kórokozó felszaporító hatása mekkora veszteségeket okozhat a jövőre nézve. Érdemes tehát tisztántartani a gyümölcsöst, pláne, ha nem is kerül sokba!!!

Kedvelt konstrukciók

A Micron kézi gyomirtógépcsalád Herbiflex-4, és Herbi-4 gépei igazán beváltak a magyar termelők körében is. A kedvező ár mellett rendkívüli hatékonyágról és üzembiztonságról tettek bizonyságot a vásárlói visszajelzések alapján.

Herbiflex-4: A gép egyik verziója 10-50cm szélességben szór, a fej védőburkolattal ellátható. A másik típus 75 cm szélesen dolgozik, de nagy nyílásszögű burkolat nincs hozzá. Mivel ezek a gyomirtógépek függőleges tengelyű rotorral vannak szerelve, ezért az egységes méretű vegyszercseppeket a talajfelszínnel párhuzamosan repítik ki a védőburkolat nyitott része irányában, előre. A burkolat tökéletesen véd az oldalirányú és felfelé történő vegyszerelsodródás ellen. A fej oldalirányban és előre-hátra is forgatható, tehát beállítható úgy is, hogy a sortól kifelé dolgozzon. Elsősorban a glifozát hatóanyagú vegyszerek kijuttatása követel nagyobb figyelmet, de tökéletesen kivitelezhető. 4 évnél idősebb ültetvényben szinte burkolat nélkül is biztonságosan juttathatók ki a vegyszerek, mivel a könnyedén mozgatható 1,5kg-os kézi készülék megfelelő tartásával minimálisra csökkenthető a törzsre jutott vegyszercseppek száma. Burkolat nélküli gyomirtás esetében az 50cm-es fejjel akár 70-75cm-t, a 75cm-es fejjel pedig több, mint 90cm-es sáv is leirtható egyenletes vegyszerterítés mellett.

Herbi-4: Ez a típus 60cm sugarú körben terít, tehát 120cm széles sávban ad közel egyenletes borítást. Az idősebb, és főleg a nagyobb térállású gyümölcsültetvények, bodzaültetvények, szőlőterületek, erdészeti kultúrák kedvelt gépe lett. A géppel könnyedén gyomirthatóvá válik a kiterjedtebb koronájú ültetvények facsíkja is. Előszeretettel használják ezt a típust sorközök, illetve egybefüggő nagyobb területek gyommentesítésére is, valamint kerítésvonalak gyomirtására is. Ez a gép kiváló eszköze lehet a parlagfűmentesítésnek is, hiszen kicsi vegyszer és vízfelhasználása rendkívül mobillá teszi, egésznapos használata sem kimerítő.

Mindkét géptípus 5 literes háti tartállyal kerül forgalomba. A cseppképző rotor meghajtását egy 6 voltos motor végzi, amit négy góliát elem, vagy akkumulátor lát el árammal.

Eredményesen kijuttatott vegyszerek: Roundup, Medallon, Fozát, Glialka, Clinic, Nabu, Pantera, Perenal, Fusilade, Folar, Finale, Zopp, Banvel, Jambol, Devrinol, Stomp.

Mi is igazán a drága?

Visszatérve a címben feltett kérdésre, drága az, ami nem hatékony. Hatékony az, ami a befektetett költségeket maximálisan hasznosítja, pénzben vagy más javakban (idő, könnyebb munkavégzés, teljesítménynövekedés, pontosság, stb.) a leggyorsabban visszahozza.

A Micron kézi gyomirtógépek megvásárlásához nem kell nagy tőkebefektetés. A megtérülés viszont pénzügyileg is jól számítható. A rendkívül széles felhasználható vegyszerskála, a célzottan kijuttatott kis mennyiségű vegyszer, a kezelés biztonsága, a nagy területteljesítmény együttesen adja ezen gépek óriási hatékonyságát. Az optimális munkavégzéshez megválaszthatjuk a menetsebességet, a vegyszerdózist, a fuvókamértet, a vegyszerkeverék viszkozitását. Megismerve a gépet saját magunk fokozhatjuk annak hatékonyságát az előbbi paraméterek változtatásával. Adottságként viszont szükséges a jó láb, hiszen akár napi 15-18km-t is megtehetünk a gépekkel 3km/h sebességgel haladva, miközben 3 hektár intenzív gyümölcsöst, vagy szőlőültetvényt kezelhetünk le. Ez egy gyakorlatban tapasztalt maximum adat.

Információ

A MICRON cég hivatalos magyarországi képviseletét a Konyha-Kert 2005 Bt. látja el. További információkat a gépekről a 06 30/206-5547-es telefonszámon kérhet, illetve a www.microngyomirto.com oldalon találhat. Borsod, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyékben cégünk nyírségi képviselője 06 20/560-2380 áll rendelkezésre.