Őstermelő 2006, 2. cikk

MICRON kézi gyomirtógépek

Szőlő-gyümölcsültetvény gyomirtása. Parlagfűmentesítés

Az áprilisi számban mutattuk be az angliai Micron vegyszerezőgép gyártó cég négy gyomirtó gépét, eszközét. Azóta rendkívül sok tapasztalatot sikerült szerezni a gépek hatékonyságával, felhasználhatóságával kapcsolatban. Mivel e gépek már korábban is bekerültek az országba, sikerült felkeresni olyan termelőket is, akik már a harmadik évet gazdálkodják végig Micron gépekkel. Az ő tapasztalataikat is ismertetjük.

A Micron sprayers piacvezető szerepre készül A készülékek egyszerűsége, széleskörű felhasználása és kedvező ára óriási forgalmat eredményezett világszerte. A magyarországi néhány hetes forgalmi adatok is meglepték az angol gyártót. A Micron népszerűsége világszerte oly mértékben nő, hogy ez év április 21-én a királynő (születésnapja alkalmából) az egyik legmagasabb üzleti kitüntetést, a Queen’s Award-ot adományozta a Micron Sprayers Ltd.-nek, az elmúlt év óriási termelés- és exportnövkedése miatt.

Kedvelt konstrukciók Az első hetek tapasztalatai alapján a termelők, felhasználók nagyon gyorsan megkedvelték az akkumulátoros CDA-techonlógiás gépeket. Szinte azonos arányban kérték a védőburkolatos, 50cm szélességben szóró típusokat, mint a 75, vagy 120cm szélességben szóró, de burkolat nélkülieket.

Herbiflex-4: A gép egyik verziója 10-50cm szélességben szór, a fej védőburkolattal ellátható. A másik típus 75 cm szélesen dolgozik, de nagy nyílásszögű burkolat nincs hozzá. Mivel ezek a gyomirtógépek függőleges tengelyű rotorral vannak szerelve, ezért az egységes méretű vegyszercseppeket a talajfelszínnel párhuzamosan repítik ki a védőburkolat nyitott része irányában, előre. A burkolat tökéletesen véd az oldalirányú és felfelé történő vegyszerelsodródás ellen. A kultúrnövény közelébe érve odafigyelést igényel, hogy a gépet vagy oldalirányba, azaz a „sorral futva” tartsuk a növény mellett, illetve ha szemben állunk a kultúrnövénnyel, akkor a szórófejet billentsük kicsit előre, hogy a vegyszer a legrövidebb úton kerüljön a gyom- illetve a talajfelszínre. A fej oldalirányban is forgatható, tehát beállítható úgy is, hogy a sortól kifelé dolgozzon. Ez a probléma csak akkor merül fel, ha a felhasznált vegyszer károsíthatja a kultúrnövényt is. Elsősorban a glifozát hatóanyagú vegyszerek kijuttatása követel nagyobb figyelmet, de tökéletesen kivitelezhető. 4 évnél idősebb ültetvényben szinte burkolat nélkül is biztonságosan juttathatók ki a vegyszerek, mivel a könnyedén mozgatható 1,5kg-os kézi készülék megfelelő tartásával minimálisra csökkenthető a törzsre jutott vegyszercseppek száma. Burkolat nélküli gyomirtás esetében az 50cm-es fejjel akár 60-65cm-t, a 75cm-es fejjel pedig több, mint 90cm-es sáv is leirtható egyenletes vegyszerterítés mellett.

Herbi-4: Ez a típus 60cm sugarú körben terít, tehát 120cm széles sávban ad közel egyenletes borítást. Az idősebb, és főleg a nagyobb térállású gyümölcsültetvények, bodzaültetvények, szőlőterületek, erdészeti kultúrák kedvelt gépe lett. A géppel könnyedén gyomirthatóvá válik a kiterjedtebb koronájú ültetvények facsíkja is. Előszeretettel használják ezt a típust sorközök, illetve egybefüggő nagyobb területek gyommentesítésére is, valamint kerítésvonalak gyomirtására is. Ez a gép kiváló eszköze lehet a parlagfűmentesítésnek is, hiszen kicsi vegyszer és vízfelhasználása rendkívül mobillá teszi, egésznapos használata sem kimerítő.

Mindkét géptípus 5 literes háti tartállyal kerül forgalomba. A cseppképző rotor meghajtását egy 6 voltos motor végzi, amit négy góliát elem, vagy akkumulátor lát el árammal.

Felhasználható vegyszerek széles tárháza

Szerencsére a Micron nem az a gépcsalád, ami határt szab a magyar elme leleményességének. A gépekkel leghatékonyabban a glifozát hatóanyagú vegyszerekkel dolgozhatunk. Velük érhetjük el a legnagyobb felületteljesítményt, és takarékosságot. Mivel senkit sem szeretnénk hivatalosan „fekete-technológiára” biztatni a vegyszerhasználat terén, ezért csak megemlítenénk néhány vegyszertípust, amit sikeresen juttattható ki e gépekkel. Nagyon eredményes volt a Finale és Zopp szerek kijuttatása. A nagyobb borítottsági igény miatt nagy lyukméretű fuvókát kellett használni, és menetsebességet 1,5-2km/h tempóra kellett csökkenteni. A hatás tökéletes volt. Még lassabb tempóra volt szükség a Stomp vagy Devrinol kijuttatásakor, illetve lehetséges megoldásként a fuvóka nyílásának kismértékű növelése is szóba jöhet (sajnos a továbbiakban a méret nem szűkíthető vissza). 2,4D hatóanyagú vegyszerek Magyarországon többnyire csak szántóföldi növények termesztése során használhatók, alkalmazásuk szigorú feltételekhez kötött. Alig, hogy átlépjük a nyugati határszélt, az első gazdaboltban találkozhatunk a Jambol+Banvel házikerti kiszerelésével, elsősorban gyepgyomirtási célzattal. A vegyszer tökéletesen kijuttatható Micron gyomirtógépekkel a gyepápolás során, egyéb növénykultúrákban. Szőlészek által kedvelt leginkább a Folar, aminél szintén nagy fuvókaméret mellett a csirázásgátló hatás is kellőképpen jelentkezett, tehát a borítás megfelelő volt. A szelektív egyszikűírtók közül a Nabu-S, Pantera és Perenal került hatékonyan kijuttatásra, nagyobb fuvókamérettel és lassabb tempóval.

Szánjunk időt a kísérletekre

Nagyon fontos, hogy a gépek értékesítésekor az angliai gyártó, illetve a vegyszergyártó cégek előírásai szerint ismertetjük a gépek használatát. Ez azonban egy adott szituációra vonatkozik. A vegyszermennyiséget alapvetően határozza meg a gyomborítottság mértéke, a gyomnövény faja, a gyom vagy a kultúrnövény fejlettsége és az időjárási viszonyok. Természetesen sok mást is lehetne még ide felsorolni, de csak a fentiek okozhatnak a haladási sebességben dupla, vagy éppen fele mértéket, vagy akár 5-6-szoros vegyszer dóziskülönbséget.

Például alapjában véve a Herbiflex-4 gép esetében 1 liter glifozát hatóanyaghoz 4 liter víz hozzáadását javasoljuk. Ez a koncentráció általában nagyon extrém körülmények között is elég. Ugyanakkor kísérleteinkben bebizonyosodott, hogy az 1dl vegyszer+4,9liter víz is nagyon hatékony, ha időben „kapjuk el” a gyomot, és kicsit lassabban haladunk (2-2,5km/h).

Tehát érdemes foglalkozni a kérdéssel. Az ültetvény egy átlagos gyomborítottságú részén 10méterenként verjünk le egy karót, és legalább próbáljunk ki legalább 4-5 menetsebességet azonos dózis mellett. Ez a legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető kísérlet, ami már megdöbbentő eredményeket hozhat. Kísérletező kedvűek a fúvókák változtatásával vagy különböző koncentrációjú vegyszeroldattal is próbálkozhatnak. Érdemes.

Parlagfűmentesítés

Egyszerűsége, könnyű kezelhetősége, nagy felületteljesítménye miatt a Herbi-4 kézi gyomirtógép rendkívül hatékony eszköze lehetne külső, lakott területeket határoló elhagyatott birtokok gyomirtásában a parlagfű elleni harcnak. A lakórészekhez közeli területek (parkok, temetők, terek) gyomirtására, a növények közti, bokrok alji gyomos felületek gyomirtására a szektoriálisan szóró, burkolattal is ellátható Herbiflex-4 gépek alkalmasak. Önkormányzatokkal folytatott tárgyalások rávilágítottak néhány problémára. Például arra, hogy a gépek kezeléséhez az önkormányzatoknak nincs lehetősége „képzett” szakembert állítani. Könnyebben vállalnák ezt az önkormányzatokkal szerződésben álló terület karbantartó társaságok, vállalkozók. A másik probléma a közterületek vegyszeres kezelésének problémája. Ezt kellő óvatossággal kell végezni, bár fontos érv, hogy míg vegyszerrel elpusztítható a gyom virágzás előtt, vagy közben, addig a kaszálással a felső, generatív (maghozó) rész kerül eltávolításra, ugyanakkor a növény iszonyú gyors regenerálódással több elágazást és még több virágzatot hoz létre, és csak újabb kaszálással lehet a pollentermelést megakadályozni.

Információ

A MICRON cég hivatalos magyarországi képviseletét a Konyha-Kert 2005 Bt. látja el. További információkat a gépekről a 06 30/206-5547-es telefonszámon kérhet, illetve a www.microngyomirto.com oldalon találhat. Borsod, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar megyékben cégünk nyírségi képviselője 06 20/560-2380 áll rendelkezésre.