Őstermelő 2006, 1. cikk

„Hogy a gyom legyen a legkevesebb!”

Hatékony, biztonságos gyomirtás CDA-technológiával

 

A gyomirtási műveletek során azok költsége és hatékonysága mellett a következő legfontosabb kérdés a technológia biztonságossága. A kezelés hatástalansága, vegyszer elsodródása, a kultúrnövények kipusztulása végeláthatatlan viták, rendkívüli mértékű anyagi kiesések forrása lehet. Nem is beszélve a kárba veszett, környezetet szennyező, fölöslegesen kijuttatott gyomirtószerekről. Külföldi szakmai utakon egyre több helyen (Sapanyolország, Németország, Anglia) találkozhatunk CDA-technológiájú permetezőgépekkel. Magyarországon is néhány nyugati géptípuson már láthatjuk a szabályozott cseppméretű szórókat, de a gyakorlatban még mindig a magas nyomással képzett cseppeket kijuttató gépek elterjedtek. Ezek közül a modernebbek tudják szűk intervallumon belül tartani a cseppméretet, de a kis és közepes kertészetekben található gépek nagy része a néhány mikron méretű cseppektől a több száz mikronos cseppméretig juttatják ki a permetet egy művelet keretén belül. A cseppek ráadásul még nagy mozgási energiával is rendelkeznek, sokszor turbulens mozgást végezve sodródnak. Az apróbb cseppeket pedig a legkisebb légáramlat is elsodorhatja. Ez elsősorban gyomirtás során jelenthet problémát.

A CDA mechanizmus lényege, hogy a forgótárcsás cseppképzés esetében minden csepp mérete közel egyforma. A vegyszer egy kúpformájú rotor csúcsának belső részéhez folyik. A kúp belseje egyenletesen rovátkolt, a rovátkák sűrűsége befolyásolja a cseppméretet. A kúp kiszélesedő vége felé sodródó, közben filmszerűen elvékonyodó vegyszerfilmet a peremen található apró fogazás “tépi” egységes, apró cseppekre. A Micron kézi gyomirtógépek esetében a cseppméret típustól függően 200-300 mikron között van, ez a cseppnagyság 5km/óra szélsebességig juttatható ki biztonságosan (a gyártó közlése szerint). CDA-technológiájú szórófejek léteznek már kertészeti és szántóföldi növényvédelem és gyomirtás minden területére.Több ULV-permetező gép is van már termesztő berendezés alá, illetve szabadföldre. Vannak különböző gyomirtó, illetve permetező keretekre szerelhető CDA-technológiás szórófejek, ugyanez megtalálható a légi vegyszerező keretkehez is. Külön egységként kapható a háti motoros permetezőhöz illeszthető CDA- szórófej is. A legújabb kutatások a műhold által vezérelt vegyszerkijuttatást lehetővé tevő szántóföldi keretek megépítését eredményezték. A területről készült műholdképen jól elhatárolhatók a gyommal erősen fertőzött foltok. A CDA-szórófejeken kijuttatott dózist egy vezérlő egység szabályozza, ami egy helymeghatározón keresztül pontosan “tudja”, hogy a terület mely részén halad a gép. A bemutatásra kerülő kézi gyomirtó gépek előnye, hogy a néhány ezer négyzetméter területtel rendelkező gazdáktól a több tíz hektáros ültetvénytulajdonosokig hatékony és megfizethető megoldást kínálhat. A nyugat-európai tapasztalatok alapján a legnagyobb mennyiségben forgalmazott kézi gépek a Herbi-4 és Herbiflex-4 típusok. Házikertbe, hétvégi telekre, esetleg parkfenntartáshoz ajánlott gyomirtóeszközök az új Microwipe és Weedstick. A Herbiflex-4 típusú gép gyümölcsösben, szőlőültetvényben, faiskolákban, erdészeti területeken kiválóan használható, minden, a vízben tökéletesen oldódó gyomirtószer kijuttatására alkalmas. Elsősorban a földfeletti növényi részeken ható mélyhatású vagy szisztemikus szerekkel javasolt a használatuk. A gép 4db LR20-as (góliát) elemmel vagy akkumulátorral működik, tömege 1,5kg. Munkaszélessége 10-50cm, kipermetezett cseppméret 200mikron. A szórófejre szerelhető burkolat oldalirányban védi a kultúrnövényeket. A háti 5 literes tartályban levő higított vegyszerrel maximum 12000fm-t tehetünk meg haladási sebesség függvényében 2-4 óra alatt. Elsősorban glifozát hatóanyagú vegyszerekkel használják (2l/ha dózis), ekkor azonban fiatal ültetvényekben rendkívül óvatosan kell eljárni, hogy a vegyszer a növényre ne kerüljön.
A Herbi-4 típusú gép az előző eszközhöz hasonló felépítésű, de szórófeje körkörösen, 60 cm sugarú körben szór, a cseppek ennek megfelelően kicsit nagyobbak (250mikron), így az elsodródás minimális. A vegyszerező tehát 120cm szélességben dolgozik, így jól használható ültetvénysorok közti területek, és erdészeti telepítések sorközeinek gyomirtására, valamint egybefüggő területek totális vagy szelektív irtására. Hektáronként 10-30 liter permetlémennyiséget juttat ki a vegyszer típusától függően (pl. Roundup 2liter vegyszer+8 liter víz/hektár). A készülékhez 5 literes háti tartály tartozik, de elérhető 10 vagy 15 literes is. 1 óra alatt maximum 3000fm kezelése javasolt, ez közel 0,4 ha leirtott terület. A Microwipe használatakor a gyomirtószert felkenjük a növényre. A nyélbe töltött vegyszeroldat gravitációsan, kis szabályozhatóság mellett jut a nylon alapú sodronyra, amivel a növényre kenjük azt. Leggyakrabban glifozát hatóanyagú vegyszerekkel használják. Egyedileg előtörő gyomok irtására, házak- kerítések közvetlen környezetének tisztántartására, bokrok alatti gyomtalanításra, virágágyásokban előtörő gyomok biztonságos kiirtására használható eszköz. Megfelelő vegyszerekkel gyepek gyommentesítésére is használható. A Weedstick egy pontszerű gyomirtásra használható egyszerű eszköz. Elsősorban gyepek kétszikű gyomnövényeinek irtására használják, de kiváló virágágyások szelektív tisztogatására, utak, feljárók, burkolt terek hézagaiból előtörő gyomok, gyomcsoportok elpusztítására. A nyélbe töltött vegyszeroldat a sétapálcához hasonló eszköz függőleges, talaj felé irányuló megnyomásával jut a kezelendő gyomfelületre. A vegyszer a benyomható gomb mellett folyik ki, tehát elsodródás veszély nincs. Rövid, gyors nyomásokkal közel 100 pontszerű kezelést hajthatunk végre egy töltéssel.
A MICRON cég ismertetett gyomirtó eszközei rendkívül hatékony, célzott, biztonságos használatot tesznek lehetővé. A Herbi-4 és Herbiflex-4 gépeket egyenként néhány 100m2-től 10 hektáros felületekig javasolják gyümölcs és szőlőültetvényekben, faiskolákban, erdészetekben, vagy akár önkormányzati területek gyommentesítésére. Ahol a fizikai munkaerő biztosított, vagy saját művelés alatt áll a terület, mindenképen gyors és hatékony megoldást jelentetnek ezek a gépek. Kedvező áruk lehetővé teszi, hogy akár házikerti, víkendtelki használatra is megvásárolják.

A MICRON cég hivatalos magyarországi képviseletét a Konyha-Kert 2005 Bt. látja el. További információkat a gépekről a 06 30/206-5547-es telefonszámon kérhet.